Rambygget påbörjat!

En snabb koll i almanackan satte fart på mig idag, om tre veckor har jag vägarna förbi ME Racing där jag ska fylla Passatkombin med entums chromemoly-rör till rambygget så det är fanimej dags att sätta fart med ramdesignen.

Ni ska vara glada att jag besparar er en bild som fömodligen skulle ge er skumma drömmar ett tag framöver. I sann högteknologisk anda ska ju alla seriösa rambyggen dimensioneras med tumstock och kritstreck på ett betonggolv, tyvärr har vi bara korkmatta i lägenheten men det fick lov att duga.

Fjällan gick runt och mätte medans jag låg i Speed Position på en kontorsstol med dagstidningar och trasmattor som markörer för hjulaxlar och fotpinnar, i ett ögonblick av obalans brakade jag i golvet så lilljäntan vaknade men bortsett från det gick allt som smort.

Nu har jag i alla fall en grovskiss på ramen så jag kan uppskatta vilka längder rör jag måste köpa, det syns inte på ritningen men det blir ett enkelt övre ramrör ända till sadeln och delar sig sen till två strax före bakhjulet och dubbla undre ramrör hela vägen från framgaffeln till bakhjul. Chromemoly är betydligt stadigare än stålrör men det lär ändå krävas några kryssträvor för vridstyvheten.

Rake är satt till 40°, hjulbas är 220cm och markfrigången är 10cm, det kan ändra sig innan bygget börjar men det känns ändå som ganska vettiga mått. Hur en eventuell kåpa kommer se ut skiter jag i just nu, första året kommer jag ändå köra kåplöst så säkerhetspersonalen inte får problem att komma åt med brandsläckarna. =)

Skrivet av Johansson i kategorin JU-01 gasturbinsbygge.
14 October

4 Responses to “Rambygget påbörjat!”

 1. says:

  Va fan! Ska jag bli mopedexpert för o va med på isen o nu? Måste ju ändå tillstå att jag blir lite smickrad av att du tror att jag, på fyra navelpillande månader ska fixa något som du har ägnat tre folkölsdrickande år till utan resultat. Så tack för förtroendet Anders! Jag tänker campa på isen.

 2. Johansson says:

  Jasså, Olle har satt lite press på dig? =)

  Då är det nog bäst att du börjar läsa verkstadshandboken som kvällslektyr, det vore väl inte så kul att bo själv borta på campingen skulle jag tro…

  Det är nog inga större problem att få liv i elhärvan, hojen gick ju innan den ställdes bort på jag skulle tro att det bara är några småfel. Kolla säkringarna först är mitt tips.

 3. Bjursingen says:

  Tjo!
  Grattis Anders på Födelsedagen!
  Det ser ut som en intressant plan med bygget! Har du fått hjälp av någon eller är det taget helt ur eget huvud?

  Ha en bra dag!

 4. Johansson says:

  Tack tack!

  Det är i vanlig ordning taget direkt ur min egen träskalle, inte speciellt mycket att hålla reda på förutom gaffelgeometrin, markfrigång och att alla delar plus chaufför ska få plats.

  Så fort Olov kommer hem från solsemestern ska han få kapa till 2.5 meter aluminiumbalk som jag kan göra en stabil ramjigg av, lika bra att göra det ordentligt så inte chromemoly-ramen slår sig vid svetsning.

Lämna en kommentar